Én is gamer... Te is gamer...

2014. július 05. 16:18 - Válasszunk

Sniper Elite III: Már aktivált keyeket vont vissza a kiadó

A kiadó lopott vagy nem licencelt CD Keyekről ír. Kérdezem én, ha igaz az állítás, hogy egy terjesztőtől lopták el a keyeket akkor miért van két lehetőség említve az állításban? Ha a kiadó tudja bizonyítani az állítását, akkor pontosan tudja mi történt. Ha nem tudja bizonyítani, akkor pech. Ha tudja, akkor viszont nem árt pontosan közölni az állítást, hogy az ellenőrizhető legyen, és akár a vásárló, akár a kereskedő meg tudja azt dönteni. Ez a korrekt eljárás minimális követelménye. Abban a kérdésben, hogy honnan jön a sok érintett CD kulcs mást mond sok kereskedő, akik többek között közvetlenül a kiadótól érkező keyekről beszélnek, és mást a kiadó. 

Ha a kiadó sok kérdésben nem korrekt, akkor ki-ki eldöntheti kinek hisz. De van egy apró gond. A kiadó egyetlen forgalmazótól származó kisebb csomag kulcsról beszél. Furcsa ez. Mert ugye túl sok kereskedő az érintett. Kicsit nehezen hihető így az állításuk. És kicsit nehezen hihető, hogy itt bármi bizonyított lenne. De a leggyanúsabb kérdés ennél is egyszerűbb: Hogyhogy csak a Sniper Elite III érintett? Ha egy forgalmazó key csomagjaihoz hozzáférsz miért pont ezt, és miért csak ezt céloznád meg?

De tegyük fel a következő három kérdést is: Ezeket a kulcsokat előre lehetett rendelni, majd egy nap elérhetővé váltak. Melyik az a tolvaj aki előre tudja, hogy majd véletlenül Sniper Elite III preorder keyeket fog tudni lopni, semmi mást nem, de erről még azt, hogy lesz neki elég? És melyik az a hülye kereskedő aki egy ilyen ellenőrizhetetlen forrásból vásárolna, aki akár hamisított keyeket is eladhatna, amik kapcsán semmit sem lehetne aktiválni? No meg persze a legtöbb ilyen cég ad el annyi kulcsot, hogy komoly bevételük legyen, ellenőrizzék őket. Mi lenne ilyenkor a számukra szükséges számlákkal?

Baj van ezzel a történettel. Nincs rá jó magyarázat, miért csak a Sniper Elite III-at érinti, jóslást vagy időutazást feltételez, és még egy olyan globális összeesküvést is, ahol sok vállalkozás a saját érdeke ellen cselekszik. 

Három jó magyarázat is lenne. Az egyik jó magyarázat szerint "az a bizonyos nagyker nem nagyker, hanem a kiadó". Ez az első kérdésre választ ad, ha pedig belső ember tud ott korlátlanul keyeket lopni máris összeáll a kép. A második válasz az, hogy mi van akkor, ha a lopás gyanúja sok duplicate key miatt merült fel, de nem lopás áll a háttérben, hanem rosszul kiadott key-ek? Anno a Blizzard is elszúrta a Burning Crusade keyek kezelését. A gyanú csak gyanú, a kiszivárgott / lopott / nem licencelt találgatás csak találgatás. De a hibák miatt vissza kellett vonni keyeket.

A harmadik opció pedig az, ami szintén valószínűnek látszik, hogy ha volt lopás abban más játék is érintett, csak éppen nem mindenki ugyanígy kezelte a helyzetet. És megjegyzem: Ez esetben a kiadó  egy kis publicitást nyert, de másokat magára haragított. A belső emberek általi lopásról pedig baromi nehéz bizonyítani, hogy CD key-t loptak, vagy a cég nevében eladták és a bevételt sikkasztották el, így sokan jobbal tartják igazságtalannak a kiadó döntését. Ez esetben érthető az is, miért van aki dobozos játék mellett szembesült a problémával. 

Sokan azt mondják: Az ilyen esetek ellehetetleníthetik a steames keyekkel kereskedőket. Nézzünk meg kapásból 3 esetet. Az egyik a "Pistike" esete aki olcsóért adja az olcsón szerzett key-t. A forrás persze kétséges. Ha belefektette a kis pénzét egy nagyobb csomag Sniper Elite III keybe, akkor választhat: Vagy a hírnevét bukja el, és eBay, Vatera értékelések kapcsán lesz sok rossz hír... Vagy nem kevés pénzt elbukik az ügyön. 

Most nézzünk meg egy nagyobb kereskedőt. Akit időnként a PayPal is ajánl. Itt már cégről van szó. Számla nélkül nem vesz semmit, nem is ad el semmit. Ha átverték perel, és jó eséllyel nyer. Dollár százezrek, milliók állnak áruban, a Sniper Elite III pedig nem egy annyira ismert játék. A keyek pótlása, a busás kompenzáció aprópénz. Ha jól kezelik a dolgot, többen ismerik meg azt, hogy ők korrektek voltak, többen mernek vásárolni, hosszabb távon jó lehet. Mellesleg aki hall a játékról az is elmegy vásárolni.

És végül nézzük meg egy erre specializált, garanciát is vállaló nagyobb online piacteret. Mint mondjuk a kinguin. A fő gondjuk az, hogy "hirtelen sokkal több ember zargatja a supportot" és ez más ügyekre is kihat. Van akkora forgalmuk, hogy ezt gond nélkül kezeljék. Aki pedig kisebb oldalon megjárja az lehet, hogy legközelebb a jobb garanciát nyúltani képes oldalra téved. 

És sok összeesküvés elmélettel ellentétben a kiadó számára nem is cél, hogy az ilyen oldalak eltűnjenek. Ugyanis ő nagy valószínűség szerint minden nagy disztribútornak, stb. hasonló áron adja el a játékot. Ha valaki kevesebbet keres rajta, és olcsóbban adja? Nincs gond. Ami pénz a játékosnál marad azt elköltheti DLCre. Ezért számára nem rosszabb, ha key-t veszel olcsón, mintha dobozos játékot drágán. Sőt, a potenciális DLC vásárlás miatt még jó is. Mivel a jog engedélyezi az ilyen key kereskedelmet, bárki kereskedhet bármi ilyen programmal, még azt sem lehet rá mondani, hogy ez ne lenne épp olyan hivatalos, mint bármely más bolt. 

És aki a key vásárlás kockázataira mutat rá, annak megjegyzem: Akad aki dobozos példányt vett boltban, és azzal járta meg. Ha lopás történik egy nagykerben akkor az érinthet dobozos játékokat, és offline is megvehetjük a lopott holmit. Ha keyek szivárognak ki, vagy hiba miatt van duplikált key probléma? Mi megvettük dobozban, de a másik ember már aktiválta az online megszerzett key-t. Kérdés mennyi esélyünk van aktiválni. 

Viszont tény, hogy az olcsóbb key kereskedők, egyes nagyobb boltok, kiadók viszonya kényes téma, sokan haraphatnak rá, ha pedig a történet körbe megy, sokan hallanak a Sniper Elite III-ról is. Ami persze érdekes, hogy miért III. A sorozat, cseppet sem meglepő módon a Sniper Elite megjelenésével kezdődik. Ez után viszont jött egy Sniper Elite V2. Őszintén szólva mókás látni azt, hogy sokan ebből egy "2.0-s verzióra asszociálnak", elfelejtve azt, hogy a játékoknak nem szokás így címet adni. A V2 mint alcím viszont remekül utal az azonos nevű német rakétára. Hitler csodafegyverére.

Majd, mint oly sok második világháborús shooter ez a sorozat is tett egy kis kitérőt Hitler egyéb csodafegyver elképzelései, az okkult kutatások felé. A Sniper Elite: Nazi zombie army és annak a második része is megjelent. És ugye ez után jön a III. Tudom, a játékok számozása sokszor furcsa. Hogy csak a legemlékezetesebbeket említsem: A GTA 3 sem a 3. volt (az 1 és a 2 mellett volt a Londonban játszódó epizód), az 5. pedig pláne nem az 5. epizód. Ellenben itt jobb lett volna inkább arra utalni, hogy ez is egy új történet. Ezúttal Afrikában.

És itt nem csak lőnünk kell, de fontos pár dokumentum megszerzése, a kémkedés is. Elsősorban azért, mert kérdés, hogy melyik játékos melyik korábbi részeket látta? Ha a 2 zombiirtós rész jut eszébe, és hogy azokat számozták... Akkor nem sniper szimulátort vár. Ki fog odafigyelni "még egy olyan shooter sorozatra amiről már az 5. rókabőrt húzzák le, de eddig sem kapott sok 90% feletti értékelést". Az alcím helyetti III-as szám csökkenti a sokadik bőr érzést. És csökkenti azt, hogy az eddigi részek közül volt olyan, ami okkal okozott csalódást. A vita, a balhé tehát reklámértékkel bír. 

A hírverés tehát kell. És a hamarosan megjelenő ismertetőnkkel folytatódik. A key vásárlás kérdéséről pedig hamarosan egy hosszabb posttal jelentkezünk

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gamerandgamer.blog.hu/api/trackback/id/tr326435139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Én is gamer... Te is gamer...
süti beállítások módosítása