Én is gamer... Te is gamer...

2014. december 27. 08:50 - Válasszunk

A 8$-os érvelés... - Pár szó a Game Dev Tycoonról

A Game Dev Tycoon sorsa érdekes. A kalózkodás miatt csődbe menő kalózokról oly sokan hallottunk, hogy ezzel a játék a "legismertebb játékok közé került". De volt egy kis blog post a kiadó oldalán. Panaszkodott a több mint 20000 kalóz példányra. És az akkor még alig pár száz eladott példányra. Végig gondoltam valamit: Sok gamer beszél más gamerekkel a játékról. A 20000 ember valószínű több mint fele így tett. És hála a Facebooknak, fórumoknak, blogoknak, stb. átlagban mondjuk elértek 10-10 olyan embert akinél még nincs meg a játék és még más nem beszélt nekik a játékról. Nem sok. Egy új játékról írnék egy postot itt is meglenne a 10 olvasó, sokszor olyan is aki még nem hallott az adott független játékról. Ehhez még Index címlap sem kell. Azzal ugyanis inkább 10000+ ember is elérhető biztosan. 

Szóval mondjuk hallott 100.000 ember a játékról. Hogy lehet az, hogy ebből csak 300 ember vette meg? Ennyire nem általános a kalózkodás. És a komoly média fegyelem kapcsán sem lettek a fejlesztők dollár milliomosok. És a fejlesztők elmondták a játék csak 8$. Oké, ennyiért időnként Skyrim is volt eladó, ha máshogy nem, hát nagykeráron, amiből sokan a licencet és a keyt tovább értékesítik online. Az EU szerint szabad, a kiadók meg vagy örülnek, vagy nem. GTA sorozat is volt hasonló áron. Elkezdem végig gondolni még mi minden van 8$-ért, és azt mondom sokminden. Sok olyan játék is amit anno teljes áron szereztem be, ott van a Steam Libraryben, de még nem indítottam el, csak tervezem, majd valamikor. 

8 dollárért akkor is volt sok olyan játék ami több és jobb szórakozást kínált. Ha valaki belemegy a vitába, és elkezdi mondani, hogy csak 8 dollár, akkor ezzel a vitával kihívja maga ellen a sorsot. Ugyanis a vita tényéből két dolog következik. Az egyik az, hogy a játék nem feltétlenül ér 8 dollárt, ez nem versenyképes ár. De ami még rosszabb: Arra is felhívja a figyelmet, hogy a fejlesztő jópár ismert marketing szempontra nem figyelt az árazásnál. Egy üzleti szimulációnak beállított játék pedig első sorban az üzleti szempontok kezeléséről szól. 

A valóság az, hogy a $8-a érvelés nem győz meg arról, hogy a játékot megéri megvenni. Nem csak azért, mert a játék nem volt jó, hanem azért sem, mert nem volt vele sürgős játszani, később pedig olcsóbb lesz. A közgazászok azzal magyarázzák el, hogy miért rossz a defláció, mert ilyenkor okunk van elhalasztani a vásárlást. Az pedig, hogy egy játék úgy megy végig a videojátékok történetén, hogy a teljes első és második generáció kimarad... Hogy az ikonikus gépek közül mondjuk az Amiga kimarad. Hogy mondjuk sem az arcade irány, sem a Mac nem kerül elő...

Hogy a PC kapcsán egyetlen piaci részesedést látunk, ami alacsony, pedig a PCre ez sosem volt igaz. Mert a PC ugyan elterjedt platform, csak éppen az eltérő hardware igény, az eltérő grafikai színvonal is számít. Hogy a piaci részesedések kapcsán sok esetben az emberek több platformmal rendelkeznek... De mondjuk olyan apróság is kimarad, mint a PC győzelmét hozó CD-ROM.

Hogy mi múlott a CD-ROM-on? Az emberek többsége számára otthon elegendő volt egy TVre köthető, szórakozásra termett számítógép. Egy drágább PC és a monitor megvásárlása mögött komoly okoknak kellett volna lennie. De amikor digitális zene minőségromlás nélküli másolását a legtöbb zenei formátum az érdekvédők tevékenysége okán nem tudta, de a CD másolhatóvá vállt... Így lehetett saját válogatás albumokat készíteni, így lehetett sok dologban előre lépni, stb. Nos abból a PC Profitált. De a CD új technikai lehetőségeket is hozott, és sok minden mást is...

De az sem volt alap, hogy a sikeres címek befolyásolják az egyes platformok elterjedtségét. De van egy fontosabb dolog. Egy fejlesztő sikere nem azon múlik, hogy kalózkodnak-e a játékával. Hogy a kalózkodás, a kölcsönadás, vagy a használt játék vásárlás a módszere azoknak akik nem vesznek új példányt a játékból. Mert az mindegy, miért 0 felőlük a bevétel. Az számít egyedül, hogy a játékot hányan veszik meg. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gamerandgamer.blog.hu/api/trackback/id/tr456963403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Én is gamer... Te is gamer...
süti beállítások módosítása