Én is gamer... Te is gamer...

2015. január 04. 11:12 - Válasszunk

GTA 5 és a PC

A GTA 5 nem újdonság. Amikor új volt, megvettem. Most megveszem PCre is, mert így nem kell a konzolos irányítással bajlódni. De eszembe jut a kérdés, melyik platform a GTA 5 igazi otthona. Mert tény, hogy megannyi "nagykisfiú" és kamasz akar a felnőtteknek szánt játékkal játszani, csak van egy kis gond. Nem feltétlenül értik a lényeget. Ahogy nem feltétlenül értették a GTA: San Andreas, vagy a GTA 4 esetében sem. Az utóbbi esetében az old country emlegetése fontos volt. Csakhogy ez az utalás nem volt teljes azok számára akik nem voltak tisztában Jugoszlávia szétesésével, a polgárháborúval.

A San Andreas-ban szereplő CRASH is egy adott rendőri egységre utal, azt a történetet lehet ismerni, vagy nem ismerni. Persze segítenek a hasonló sorozatok. De aki nem nőt bele, hogy értse miről van szó, annak a számára a GTA kevesebbet mond, kevesebbet tud. A játék ugyanis, egy remek görbe tükör az amerikai álomnak, ahol csak azt nem szabad megkérdezni, hogyan lett valaki gazdag. Utána gazdagként már ő a hős. Ugye értjük mit jelent ez? Hogy az érti a poénokat, aki tudja mit és miért akar a GTA kifigurázni, mi és miért van úgy a játékban ahogy. 

Amikor mentek a petíciók, amelyben egyes konzolos emberkék azt kérték, hogy ne jelenjen meg PCre a GTA a sok kalózkodás miatt, a Rockstar  stúdiójában jót mosolyogtak. Látták azt, hogy még a játék vásárlás mellett toborzó oldalakon is az ment, a kalózkodás rossz, de alternatívának a kölcsönzést, a használt játékokat, stb. is felvetették. A Rockstar pedig tudta: Akik kölcsönkérnek, használt játékot vesznek, stb. ugyanúgy nem jelentenek bevételt, mint akik kalózkodnak. De vicces az a képmutatás ami benne van a hozzászólásukban: Én sem fizetek a munkádért, de basszunk ki a másikkal, mert ő sem fizet. 

És tudták azt, hogy PCn is sok példány fogy a játékból, pénzt nyernek a PCs megjelenésen. A petíciózók ezt is elvennék tőlük. Ez a hozzáállás pedig része annak a mentalitásnak amit ki szeretnek gúnyolni. Csak kérdés, hogy ebből a nagy aláírás gyűjtésből hova kerüljön poén? DLC-be? PC exkluzív tartalomba? Vagy esetleg a GTA VI kapja meg? Netán a Bully rossz nyelvek szerint készülő folytatásába kerüljünk konzol nerd frakció hasonló ambíciókkal? 

És tudtak még valamit. Azért a PC az utolsó a sorban, mert a GTA igazi otthona ez. No nem azért, mert egérrel jobb célozni. És nem is azért, mert ugye a modok, a tervezett PC Exkluzív dolgok... Nem is azért, mert a PC már csak a sokféle hardware, az optimalizálás miatt is később jön, és addigra már sok dolgot lehet javítani. Hanem azért, mert a PC más célközönséget vonz, és a PCs gamer nagyobb eséllyel fogja érteni és értékelni a poénokat. 

Egyszerűen azért, mert nem azt választja, hogy leüljön a kanapára, bekapcsolja a konzolt, és nyomkodjon valamit, majd esetleg megnézze a híradót. Hanem közülük leül a gépe elé, játszik, internetezik, kommentel, vitatkozik, hobbija van, és ezek mellett játszik. El fog gondolkodni az üzeneten, és ha a vitában részt vesz, hát inkább részese, inkább célközönsége a játéknak. Ezért is cél az, hogy a GTA az PCn legyen a legjobb.

Pár hét és meglátjuk. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gamerandgamer.blog.hu/api/trackback/id/tr627039803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Én is gamer... Te is gamer...
süti beállítások módosítása